• Str Popa Savu, nr 16, et 2, Sector 1, Bucuresti
  • office@softpepper.ro
  • +40372 129 290
  • +40372 871 749
Soft Pepper / articole / dezvoltare software: functiile si responsabilitatile unui software project manager

Dezvoltare software: functiile si responsabilitatile unui software project manager

Dezvoltare software: functiile si responsabilitatile unui software project manager

Dezvoltarea software devine din ce in ce mai indispensabila in lume si oportunitatile asociate cu aceasta sunt nenumarate. Majoritatea companiilor din domeniu are nevoie de un project manager care poate garanta: livrarea proiectului in acord cu exigentele clientului, faptul ca proiectul este livrat la timp si ca beneficiarul final este multumit. 


Functiile unui project manager

Lider de proiect

Un project manager trebuie sa seteze obiective clare pentru echipa sa si sa faciliteze indeplinirea acestora prin trasarea unei directii. El trebuie sa construiasca o echipa omogena formata din oameni cu aptitudini diferite si sa ii explice fiecaruia care este rolul sau si sarcinile aferente acestuia, fiind de asemenea disponibil pentru a ajuta la indepartarea blocajelor care pot aparea.

Legatura intre clienti, echipa si superiorii sai

Project managerul indeplineste functia de legatura dintre clienti, echipa si superiorii sai, asigurand fluxul de comunicare dintre toate partile implicate. El lucreaza impreuna cu dezvoltatorii software, designerii si analistii de business, monitorizand fiecare etapa a proiectului si asigurandu-se ca termenele limita sunt respectate cu diligenta.

Trainer

El trebuie sa ofere ajutor oricand acesta este solicitat si sa formeze echipe unite prin stabilirea unui climat de incredere si colaborare.

Responsabilitati ale unui project manager

Planificarea proiectuluui. Implica folosirea unor diagrame Gantt pentru a planifica si monitoriza desfasurarea proiectului. Mai intai, scopul proiectului este determinat, apoi metodele necesare finalizarii proiectului sunt idenficate. Interdependentele intre activitati sunt determinate folosind diagrama de retea (reprezentare a nodurilor/activitatilor si a conexiunilor dintre ele). O data ce lista de activitati, durate si livrabile  este realizata, metoda CPM (metoda drumului critic) poate fi aplicata. Aceasta metoda calculeaza cel mai lung drum al activitatilor planificate si termenul cel mai apropiat si indepartat ca orizont de timp pentru inceperea si finalizarea fiecarei activitati, fara a impacta durata stabilita a proiectului de dezvoltarea software.

O data cu avansul tehnologic, ceea ce a functionat anterior pentru un proiect s-ar putea sa nu aiba o aplicabilitate clara in cadrul urmatorului proiect.  De aceea, factorul de risc si complexitate creste, evidentiind necesitatea unui project manager care sa foloseasca tehnici, solutii software, metode, modele si ghiduri pentru a minimiza factorii de risc interni si externi. 

Managementul sferei de cuprindere a proiectelor. (scope management). Incepe cu o definire clara a cerintelor. Daca acest lucru nu este temeinic facut, poate conduce la cresterea volumului de munca, depasirea termenelor limita, cresterea costurilor si chiar ratarea proiectului. Cerintele trebuie sa fie SMART (specifice, masurabile, accesibile, realiste si incadrate in timp). Dupa identificarea lor si precizarea a ceea ce va fi cat si a ceea ce nu va fi realizat, acestea vor fi traduse in activitati.

Diagrama Gantt. Forma grafica a unui astfel de instrument de planificare consta intr-o matrice pe a carei axa orizontala este reprezentata perioada de timp pe care se intinde proiectul si pe a carei axa verticala sunt reprezentate sarcinile din proiectul de dezvoltare software.

Estimarea proiectului. In functie de dimensiunea software a proiectului, poate fi facuta folosind numarul liniilor de cod. In functie de efort, proiectul poate fi estimat luand in considerare nevoia de personal si costul per om. Managerul de proiect trebuie sa estimeze corect timpul si costul tuturor resurselor implicate (software, hardware, licente, suport, etc) si sa aloce un buget suplimentar pentru situatiile neasteptate.

Managementul riscului. Exista anumite riscuri care pot ameninta realizarea unui proiect de dezvoltare software. Acestea trebuie prevazute, iar planuri de rezerva trebuie dezvoltate pentru a le preintampina. Exista mai multe tipuri de riscuri: riscuri cu impact asupra business-ului (costuri asociate cu livrarea tarzie a proiectelor, sisteme cu care produsul trebuie conectat, gradul de sofisticare a utilizatorilor finali), riscuri legate de client (disponibilitatea clientului de a participa la review-uri, intelegerea procesului ingineresc din spatele produsului software), riscuri asociate cu mediul de dezvoltare (exista solutii software integrate intre ele? Sunt membrii echipei educati pentru a folosi fiecare solutie?), riscuri de tip tehnic (exista produse software folosite in mediul de test? Exista indicatori calitativi pentru toate proiectele de dezvoltare software?, etc).

Executia proiectului si monitorizara acestuia. Aceasta faza include raportarea statusului activitatilor: in asteptare, in productie, finalizat precum si monitorizarea evenimentelor importante.

Aveti in plan un proiect de dezvoltare aplicatii software sau creare website? Cereti o oferta completand formularul de contact sau apeland numarul de telefon +40 372 129 290

Adresa
Telefon
Fax
Urmareste-ne